Начало»Полезна информация» Курортен комплекс Св. Св. Константин и Елена

Курортен комплекс Св. Св. Константин и Елена

Курортен комплекс "Св. св. Константин и Елена" е най-старият български черноморски курорт. Намира се на 10 км от центъра на Варна.

В комплекса има изградени много почивните бази, хотелите, заведения и спортните съоръжения. Името на комплекса идва от параклисът „Свети Константин и Елена“, изграден в чест на император Константин I Велики и императрица Елена. Одесос (дн. Варна) е древна гръцка колония, в последствие е станал част от Източната Римска Империя. Бил е посещаван от висшата аристокрация, които са използвали лечбните минерални извори.

Сициалистическото  име на курорта  е „Дружба“ и все още се ползва от варненци. Целогодишно в „Свети Константин и Елена“ работят два открити басейна с гореща минерална вода до 55 градуса, единият от които денонощно, а другият е разрешен за ползване само от хотелите на Министерството на отбраната. В комплекса функционират  бензиностанция,полицейски участък, поща, аптека и здравен център. До него има редовни градски линии от ж.п. гарата и центъра на Варна.